Future Leaders on kesävaihto-ohjelma suomalaisille ja amerikkalaisille lukiolaisille. He keskittyvät aktiiviseen kansalaisuuteen ja johtajuuteen, vierailevat mielenkiintoisissa kohteissa ja asuvat paikallisissa perheissä. Tällä sivulla nuoret kirjoittavat yhteistä blogia vaihtokokemuksistaan Washington DC:ssä ja Helsingissä.

FLosallistujat

Jos olet kiinnostunut Future Leaders -ohjelmasta, katso lisätietoja lukio-osiosta:


Future Leaders -blogi

Suomalaiset ja amerikkalaiset lukiolaiset jakavat kokemuksiaan kesävaihdosta Washington DC:n ja Helsingin alueella.
6.7.2017 9.53

Mukana isäntäperheen arjessa (Leo)

Kaksi viikkoa Amerikan auringon alla tuli täyteen tänään ja enää neljä viikkoa jäljellä. Aika on mennyt helteisessä säässä ja mielenkiintoisessa ilmapiirissä kuin siivillä. Olen päässyt kokemaan ainutlaatuisia kokemuksia maailmanpolitiikan polttopisteessä ja viettämään aikaa yhdysvaltalaisessa isäntäperheessäni.

Tähän saakka mielenkiintoisinta on ollut amerikkalaisen arjen eläminen ruohonjuuritasolla. Olen nähnyt yhdysvaltalaista elämää vain elokuvissa ja sarjoissa ja niiden pohjalta mieleeni on rakentunut ennakko-oletuksia. Onko kaikki isompaa? Huokuuko ihmisistä ylenpalttinen ystävällisyys? Rakentuuko ruokakolmio McDonaldsin, Burger Kingin ja Subwayn ympärille?

Osa ennakko-oletuksista on osoittautunut vääriksi, kun taas osa on pitänyt paikkansa. Totta kai eläminen on täällä erilaista kuin Suomessa mutta en ole kokenut minkään tyyppistä kulttuurishokkia. Matkustamisessa parasta onkin uusien kulttuureiden kohtaaminen ja niihin tutustuminen. Uuden kulttuurin haltuun ottaminen onkin helpointa elämällä täällä normaalia perhe-elämää. Pikkuhiljaa alan oppia talon tavoille ja sitä kautta arki rullaa. Oma isäntäperheeni on hyvin aktiivinen, mikä sopii minulle mainiosti. Jo lyhyessä ajassa olen päässyt maistamaan amerikkalaista elämää enemmän kuin osasin toivoa ja odottaa. Yhdessä vietetty aika onkin tarjonnut tämän reissun parhaat kokemukset.

leo1

Isäntäperheeni on tarjonnut minulle paljon erilaisia kokemuksia ja he ovat esitelleet minulle paljon uusia paikkoja. Olen tutustunut maan pääkaupunkiin Washington DC:hin, jossa kaikki maailmankuulut nähtävyydet löytyvät vain kivenheiton päässä toisistaan. Pääsin katsomaan Yhdysvaltojen laivastoakatemian Naval Academyn lukuvuoden avajaisia Annapoliksessa. Viikonloput olemme viettäneet Ocean Cityn rantakaupungissa, jossa lämmintä vettä ja rantaviivaa riittää kilometritolkulla.

Olemme tehneet isäntäperheeni kanssa paljon asioita yhdessä. Olemme katsoneet paljon klassikkoelokuvia ja pääsinkin ulkoilmaleffateatteriin, joka oli lämpimässä kesäyössä hauska kokemus. Perhe arvostaa myös urheilua ja olen päässyt pelaamaan jalkapalloa, amerikkalaista jalkapalloa ja pyöräilemään runsaasti. Aivan kotini vieressä on naapuruston yksityisranta, jossa olemme uineet paljon. Vesi on Atlantin valtamereen laskevassa joessa aivan käsittämättömän lämmintä. Olen myös päässyt maistamaan paikallisia herkkuja: Marylandin rapuja ja laajan kirjon erilaista roskaruokaa.

leo3

4.7. eli the Fourth of July on Yhdysvaltojen itsenäisyyspäivä ja todella suuri juhlapäivä. Oli hauska ja mieleenpainuva kokemus päästä todistamaan itsenäisyyspäivän viettoa täällä rapakon takana. Isänmaallisuus huokui, kun kaikkien pihoilla oli lippuja ja ihmiset pukeutuivat punasinisiin. Naapurustossa järjestettiin vuosittainen paraati, jossa sotilaat, paikalliset yritykset, vanhanajan autot ja yhdistykset pistivät parastaan tuhansille katsojille. Paraatin aikana esiintyjien ja katsojien kasvoilta paistoi ylpeys omaa isänmaata kohtaan eikä nykypäivän poliittinen tilanne tuntunut häiritsevän ketään. Itsenäisyyspäivän viettoon kuului vahvasti myös ilotulitteet. Lähdimme illalla seuraamaan ilotulituksia Annapolikseen. Epäonneksemme sade pilasi tapahtuman, eikä ilotulitteita turvallisuussyistä ammuttu ja jouduimme palaamaan tyhjin käsin kotiin. 

Sää on suosinut koko reissun ajan lukuun ottamatta itsenäisyyspäivän iltaa. Sadetta on ropissut vain muutaman kerran ja lähes joka päivä aurinko on paistanut pilvettömältä taivaalta mielettömällä lämmöllä. Kotitaloni sijaitsee viehättävässä ympäristössä. Asun Marylandin osavaltioissa ja Washington DC:n keskustaan matkaa on noin 50km, joka taittuu ruuhkista riippuen 1-3 tunnissa. Naapurusto muodostuu mutkittelevista kaduista, joiden päälle suuret puut levittävät oksansa. Tilavien omakotitalojen terasseilla riippuu Yhdysvaltojen lippuja ja kaikki moikkailevat toisiaan - voisin kutsua aluetta jopa amerikkalaiseksi unelmaksi.

leo2

Mukavia kokemuksia arjen parissa on täydentänyt Future Leaders-ohjelman huikeat aktiviteetit. Päällimmäisenä mielessä on vierailu Valkoiseen taloon. Oli upeaa päästä rakennukseen, joka vilisee taukoamatta uutiskuvissa kaikkialla maailmalla ja on varsinkin tänä päivänä kaikkien huulilla. Itse rakennus oli kaikin puolin hieno ja pienimmistäkin yksityiskohdista pidetään huoli. Kierros Valkoisessa talossa ei ollut mitenkään tajunnanräjäyttävä, sillä turistit pääsevät kiertämään vain tiettyjä alueita. Oval Office ja presidentti Trump jäivät siis näkemättä - tällä kertaa. Kokemuksena Valkoisessa talossa vieraileminen oli kuitenkin ehdottoman ainutlaatuinen ja pysyy mielessä varmasti koko elämän.

Teksi ja kuvat: Leo


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi

Ei kommentteja